Förstå nervsystemet: En nyckel till minskad oro

Vad är nervsystemet? 

Här kommer en mycket förenklad förklaring: Tänk på nervsystemet som en slags kontrollcentral för kroppen, där en mängd olika processer och funktioner styrs och koordineras. Det finns två huvudsakliga funktioner som jag kommer att prata om i detta inlägg: 

1. “Stress”-systemet som korrekt kallas: Sympatiska nervsystemet

  • Detta system är känt som ”kamp eller flykt” -systemet och aktiveras i stressiga eller hotande situationer.
  • Hjärtat slår snabbare, andningen ökar och kroppen mobiliserar energi för att hantera hotet. 
  • Kroppen prioriterar vissa funktioner framför andra. Ett exempel är att immunförsvaret sänks eftersom det inte är viktigast just nu att bekämpa virus. 

2. ”Lugn och ro”-systemet som korrekt kallas: Parasympatiska nervsystemet

  • Detta system kan vi kalla ”återhämtnings”-systemet och aktiveras när vi känner oss trygga och avslappnade.
  • Det saktar ner hjärtslagen, lugnar vår andning och främjar matsmältningen.
  • Detta system gör det möjligt att känna tillfredsställande känslor som lycka, närhet, kontakt, tillhörighet etc. 

När vi förstår hur dessa funktioner fungerar, då kan vi balansera och använda dem på ett ändamålsenligt sätt som gynnar oss och vårt välmående. 

Hur kan jag använda nervsystemet för att få mindre oro och ångest? 

Oro och ångest är en variation av stress som KAN tjäna ett gott syfte om vi är under fysiskt hot. Dock lider många av stress utan att vara utsatta för ett fysiskt hot och då är funktionen istället rent av destruktiv. Vi får bland annat försämrat immunförsvar, livskvalitet och vardagen kan kännas som en ständig kamp. 

Nyckeln för att minska stress är att lära sig balansera sitt nervsystem. Och det gör vi inte genom att tänka: “Nu ska jag minska min oro och ångest”. Vi gör det genom att höja dess motpol, nämligen: “Lugn och ro”-systemet (Parasympatiska nervsystemet).

När jag behöver skapa mer balans i något av mina system tänker jag alltid processen som en obalanserad vågskål (Se bild). För att få balans och jämvikt behöver jag lägga mer vikt på den skålen som har för lite vikt. Samma sak gäller för vårt nervsystem. 

Hur aktiverar jag “lugn och ro”-systemet (parasympatiska nervsystemet) ?

För att aktivera det parasympatiska nervsystemet, skapa mer balans och mindre stress kan du prova följande: 

1. Andas djupt och lugnt:

Sätt dig bekvämt, andas djupt in genom näsan som om du fyller upp din mage som en ballong, och andas ut långsamt genom munnen. Gör detta några gånger, och du kommer märka hur det lugnar din kropp.

2. Meditation och visualisering: 

Detta hjälper till att skifta fokus från stressiga tankar till ögonblickets lugn. Du kan stänga dina ögon och föreställa dig att du är på en fantastisk plats, kanske en skog eller en magisk strand. Du kan slappna av och njuta av denna plats i några minuter. När vi kopplar visualiseringar till känslor i kroppen vet inte vår hjärna om det är verklighet eller fantasi. Om vi använder detta till vår fördel är det ett otroligt starkt verktyg. Tyvärr använder många omedvetet detta för att förutse skräckscenarier och skapa rädsla vilket bidrar till mer stress och oro.   

3. Kom i kontakt med naturen

Gå ut i naturen. Lyssna på fågelkvitter, känn vinden och titta på träden. Naturens negativa joner hjälper oss att balansera våra kroppar och må bra. Tekniken kallas även jordning.

4. Var nära djur, andra människor och/eller dig själv

Vid sociala interaktioner och känslomässig närhet med husdjur, andra människor eller till och med oss själva bildas hormonet Oxytocin som också kallas “kärlekshormonet”. 

Om du har ett husdjur, tillbringa lite tid med dem. Djur är experter på att göra oss lugna. Vi kan också be om extra närhet från vänner och familj. Jag tror vi är ganska dåliga på att be om helt vanlig närhet allmänt. Är det för att vi kopplar det till sexualitet? Vad vet jag! Men tänk dig katter som exempelvis ser det som en självklarhet att be om närhet och kel. De ser det som ett helt vanligt behov och inte alls något konstigt eller skamfyllt. 

Jag har inga djur och är singel. Vad gör jag då? Om du är för dig själv så hjälper det faktiskt riktigt bra att skapa liknande känslomässig närhet med sig själv, och nej, jag talar inte om onani. Du kan smeka din kind, hålla din hand, krama om dig själv, svepa ömt över dina armar och säg kärleksfulla saker till dig själv. Detta bildar oxytocin och hjälper oss hantera jobbiga känslor självständigt när vi behöver det. 

Vi ska givetvis inte dra oss från att ta kontakt med andra människor när vi behöver stöd, men för mig har det varit värdefullt att ta till detta knep för att öka den känslomässiga kontakten med mig själv. Det är ju faktiskt så att kontakten vi har med oss själva återspeglas i kontakten med andra. Därför är det otroligt viktigt att investera i relationen till oss själva om vi vill ha fina relationer till andra. 

5. Aktivitet, rörelse och lek 

När vi är stressade är vi i överlevnadsläge och övertänker. Vi analyserar det mesta och föreställer oss potentiella faror. Vår hjärna är väldigt aktiv och vi är “uppe i huvudet”. När vi ökar närvaron i vår kropp, skapar vi motvikt mot denna överskottsenergi.

Om vi vanligtvis tränar i syfte för att få ett visst resultat: Gå ned i vikt, bygga muslker, nå mål etc. byt ut dessa tankar mot att skapa mer harmoni i kroppen och må bra. Kroppshets har en tendens att amplifiera stress och oro. Det är inget fel att träna för sportsliga resultat och utseende men i syfte att minska stress och oro kan det ha motsatt effekt. Var också försiktig med hård träning om du lider av utmattningssyndrom då det kan få motsatt effekt. 

Några förslag: Träning och rörelse, och gärna i naturen. Du kan även dansa hemma till din favoritmusik. Utföra yoga – gärna yin yoga som skapar ett behagligt lugn, närvaro, rörlighet och flöde i kroppen. Och glöm inte att leka och göra saker bara för det är kul. Många av oss behöver göra mer saker som inte har ett produktivt syfte – som bara ger oss glädje och njutning. 

Hitta vad som fungerar och känns bra för dig

Kom ihåg att varje person är unik, så det är viktigt att utforska olika tekniker och hitta vad som fungerar bäst för dig. Kom också ihåg att också göra sådant som är lättillgängligt och faller sig naturligt. För mig är det musik, dans och yin yoga. Det är saker som är lätt för mig att göra varje dag, och därför funkar dom. Gör det som funkar för dig och glöm inte att det är viktigt att investera i sitt eget välmående för att kunna vara där för andra. Mår du bra, mår de runt dig också bra.