Kraften i självkänsla: Resan mot ett starkare egenvärde

Vad innebär det att ha en stark självkänsla? 

Att ha en stark självkänsla är ungefär som att ha en osynlig, men kraftfull sköld som skyddar och stödjer oss genom livets prövningar. Vi har en inre trygghet och tillit till oss själva som strålar ut i varje aspekt av våra liv.

Men hur ser vårt liv egentligen ut när vi har en stark självkänsla? Du hittar sex tydliga exempel nedan.

1. Du har ett inre lugn och är i harmoni trots att det stormar

När självkänslan är stark, upplever du en inre balans och lugn. Du vet vem du är, och du känner dig trygg med den person du ser i spegeln varje dag. Det ger en grundläggande stabilitet som gör det lättare att hantera livets utmaningar.

2. Mod att vara autentisk: Du vågar vara sann och 100% dig själv

Stark självkänsla ger dig modet att vara dig själv utan rädsla för att bli dömd eller avvisad. Du vågar stå upp för dina övertygelser och uttrycka dina känslor och behov på ett ärligt och helhjärtat sätt.

3. Motståndskraft mot negativitet: Du står stadigt i din egen energi

När du har en stark självkänsla blir du mindre påverkad av andras åsikter eller negativitet. Du förstår att du är värd respekt och acceptans precis som du är, och du låter inte andras omdömen definiera din självbild.

4. Det är naturligt för dig att sätta och kommunicera gränser

En person med stark självkänsla har en sund förmåga att sätta gränser. Du vet vad som är acceptabelt för dig och har modet att säga nej när det behövs. Detta skapar en känsla av självrespekt och ökar ditt välbefinnande. Andra kan inte stjäla din energi. Din energi är just DIN och du lever ditt liv på ett sätt som är bra för dig. Du vet att när du sätter välgörande gränser då mår du bra, och likaså dom du bryr dig om. 

5. Du tycker om dig själv och har en positiv självbild

En stark självkänsla främjar en positiv självbild. Du ser dig själv som en värdefull och kompetent individ, vilket ökar självförtroendet och motivationen att sträva efter dina mål.

6. Du har den livsviktiga förmågan att lära och växa

Människor med stark självkänsla ser hinder och utmaningar som möjligheter till personlig tillväxt. Eftersom du redan känner ett högt egenvärde behöver du inte sträva efter perfektion. Du vet att perfektion inte existerar. Skulle du säga eller göra något som betraktas som fel, vet du att det inte påverkar ditt värde. Detta gör dig mer öppen för nya erfarenheter och lärdomar, och du vågar ta risker för att nå dina mål. 

Att stärka sin självkänsla är en resa som kräver medvetenhet, reflektion och ibland stöd från andra. Många av oss har växt upp i en miljö där vi upplevde att omtanke villkorades. Vi upplevde att vi behövde vara på ett visst sätt för att få kärlek och började därför förställa och manipulera oss själva i syfte att få just mer kärlek. 

Vi börjar ändra oss själva i syfte att överleva

Många av oss utvecklade ett “people pleasing”-beteende och började överge våra behov i syfte att behaga andra för att känna mer trygghet. När vi är små är detta inget vi gör medvetet, det är vårt överlevnadssystem som kickar in för vår överlevnads skull eftersom vi faktiskt dör om vi inte får kärlek och trygghet när vi är små. 

De flesta av oss bär med sig dessa beteenden in i vuxen ålder. Det är viktigt att bli medveten om dessa eftersom de är beteenden som i många fall leder till försämrad psykisk och fysisk hälsa. 

Låg självkänsla beror på avsaknad av trygghet

Har vi låg självkänsla och känner lågt värde är det pga. att vi tidigare önskat mer trygghet/kärlek än den vi fick. Det betyder inte att vi inte var trygga och älskade, men det betyder att vi inte tolkade situationen så. 

Så skapas inre sår

Trauma skapas beroende på hur vi tolkar en situation och vad som händer inuti oss, inte vad som faktiskt sker i vår yttre värld. Så om något jobbigt i din yttre värld sker, och din hjärna säger till dig att just det sker eftersom du inte är tillräckligt bra, inte good enough, eller värdelös, ja då vet du att det är ett program din hjärna konstruerat i syfte att du ska överleva. Du kommer kompensera på olika sätt för att få den där kärleken/tryggheten du vill ha, och ofta är det på vår egen bekostnad. 

Att överge sina behov i ett helt liv leder inte till bra saker. Det leder till bitterhet, försämrade relationer, kanske utbrändhet, kanske depression, kanske kroniska sjukdomar. 

Stärk din självkänsla och var autentisk – då blir livets hinder enklare att ta sig över!

När vi börjar jobba på vår självkänsla, ja då öppnar vi upp dörren till ett mer meningsfullt och härligt liv. Vi vågar vara oss själva och leva det unika liv som får just oss att må bra. Jag är övertygad om att det är vad vi alla faktiskt är på jakt efter: Att våga vara oss själva till 100% och hitta vårt sanna uttryck. Men för att hitta dit behöver vi våga möta rädslor och hinder – vilket blir betydligt enklare om vi har en bra självkänsla!

Därför uppmanar jag dig att vara nyfiken på hur du kan stärka din självkänsla och våga vara ditt fulla autentiska jag. När vi vågar se oss själva för dom vi faktiskt är, jag då gör vi det möjligt för andra att göra detsamma. 

Lycka till!